– Fakta om solcelle-prosjektet på Jordalsheia i Bygland

Vi viser til «Nei til vindkraft i Setesdal» sitt innlegg i Setesdølen 1/3-22, og vil gjennom dette innlegget fortelle litt mer om HYPE-prosjektet (HYbrid Produksjon av fornybar Energi), og bakgrunnen for prosjektet.

HYPE vil undersøke egnetheten for solkraftverk i Norge og i norsk klima gjennom etablering av et lite pilotanlegg som vil gi data og innsikt på bl.a. solkraftytelse, snøproblematikk, nettintegrering og påvirkning på fauna. Idéen til prosjektet ble unnfanget av Institutt for Energiteknikk og Fred. Olsen Renewables på en sol-konferanse Solenergiklyngen hadde i 2020. Gjennom vinteren og våren 2021 ble det skrevet en omfattende søknad til Norges forskningsråd (Forskningsrådet), og etablert et forsknings-konsortium mellom grunneiere i Bygland og flere selskaper og institusjoner.

Ledende på solenergi

Flere av deltakerne i konsortiet er ledende aktører innenfor solenergi i Norge, disse er Institutt for Energiteknikk, Multiconsult, Norconsult og Solcellespesialisten. I tillegg til disse deltar Fred.Olsen Renewables, Nekkar som er et teknologiselskap i Skeiegruppen, samt Naturrestaurering som jobber med naturutredninger og naturforskning. NVE har også takket ja til å bli med i prosjektet for å få mer kunnskap om solenergi i Norge. Søknaden til Forskningsrådet ble innvilget under veldig sterk konkurranse fra andre forskningsinitiativ sommeren 2021. Høsten ble brukt til å få på plass en samarbeidsavtale mellom deltakerne, prosjektplanlegging, konsekvensutredning og revidering av original søknad sammen med Forskningsrådet.

Artikkelen held fram under annonsen.

Har lagt ned betydelig innsats

Det er allerede lagt ned betydelig innsats fra grunneiere i Bygland og prosjektdeltakere i forbindelse med etablering og planlegging av prosjektet. At Forskningsrådet har bevilget 5 millioner til prosjektet, samt at NVE står på deltakerlisten, viser at prosjektets forskningsresultater har nasjonal interesse og vil være til nytte for forvaltningen.

HYPE inkluderer 22 arbeidspakker innenfor 5 temaer.

Temaene er:

Produksjons- og tapsestimater for nye solpanelteknologier under norske forhold

Tekniske løsninger for snø og kupert terreng

Tracking-system for norske forhold

Påvirkning fra solkraft på fugl

og vegetasjon

Artikkelen held fram under annonsen.

Solkraft i sentralnettet

19 av de 22 arbeidspakkene er relatert til solkraft alene. Resterende arbeidspakker er relatert til hybriddrift. Her betyr hybriddrift sameksistens mellom sol- og vindkraft. Arbeidspakkene som inkluderer vindkraft vil også ha noe relevans med tanke på hybriddrift mellom sol- og vannkraft, samt hybriddrift mellom sol- og vindkraftverk på ulike lokasjoner. En utfordring med solkraft i forhold til vind- og vannkraft er at et solkraftverk vil ha lav utnyttelse av nødvendig nettinfrastruktur. I gjennomsnitt vil et vannkraftverk årlig utnytte en trafo og nettforbindelse mellom 3-6000 timer, et vindkraftverk mellom 3-4000 timer og et solkraftverk ca. 1000 timer.

Må utnytte nettet

Det vil derfor være formålstjenlig om solkraften kan få plass i nett som allerede utnyttes til vann eller vindkraft. HYPE vil gi data som muliggjør en bedre utnyttelse av ny og eksisterende nettinfrastruktur.

Forskningen på kraftverkproduksjon og hybriddrift vil være teoretisk og basert på måledata som samles inn i prosjektet. Måledataene vil samles inn ved hjelp av diverse sensorer på solpanelene, solmålere på ulike steder i terrenget og vindmåler med værstasjon. Vindmåling vil utføres med laser-vindmåler og ikke vindmaster som var en del av Fred.Olsen Renewables sin vindmålesøknad, i 2019. Nedenfor er bilde av en målestasjon for vind og vær.

Solkraftverk ved Øy

I forbindelse med et prosjekt vil det bygges et lite solkraftverk på toppen av Vardeheii ved Øy. Lokasjonen er valgt fordi Fred. Olsen Renewables har relasjoner med driftige grunneiere i Bygland, på grunn av ønske om vær-eksponering, gode solforhold, og fordi lokasjonen er nær en høyspentlinje. Dersom anlegget knyttes til nett vil det kunne bidra med strømmen som produseres, men alternativt kan det stå uten netttilkobling. Slik det ser ut nå er det mest sannsynlig at anlegget ikke knyttes til nett, fordi fordelene med en netttilknytning ikke oppveier ulempene.

En annen begrunnelse for lokasjonen som er valgt er Bygland kommune sin innstilling til fornybar energi. Bygland kommune beskriver i samfunnsdelen til kommuneplanen 2020-2032 «et økt fokus på en bærekraftig utvikling og en intensjon om at kommunen gjennom gode klimatiltak kan være en rollemodell. Et grønnere samfunn krever investeringer innen blant annet fornybar energi.»

Selve solkraftverket vil ha en kapasitiet på 70-100 kW. Stativene i solkraftverket vil ha et fotavtrykk på 500 kvadratmeter og vil bli fundamentert til fjell ved bruk av bolter. Illustrasjonen nedenfor viser hvordan det kan bli seende ut. Anlegget vil bli tatt ned etter endt prosjekt i 2025 eller 2026.

Opp til 12 stativ

Det er planlagt opp til 12 stativer i solkraftverket. 8 av stativene vil være faste og de øvrige vil ha en tracker som betyr at panelene vil følge solen. Det vil være 5-8 meter åpen avstand mellom stativradene. Bildet ovenfor viser primært 6 av de faste stativene. De øvrige kommer ikke frem på bildet på grunn av vegetasjon. Det vil ikke være behov for vei til anlegget eller grunnarbeid, utover boring til bolter. En layout av anlegget er vist nedenfor. Det er panel 1-6 som vises best på bildet over.

Ett av temaene i prosjektet er at det skal bygges og installeres en prototype på et tracker- system/stativ. Dette er et spesialisert tracking-system, som vil være tilpasset installasjon i kupert terreng. Det er Nekkar som vil utvikle dette systemet, og det er mulig at man kan få et lokalt verksted til å bygge denne prototypen. En slik prototyp vil koste i størrelsesorden NOK 3-400.000. I tillegg er det mulig man vil få behov for lokal hjelp til å finne en god fundamentløsning og sette opp solcellestativene.

Artikkelen held fram under annonsen.

Pilotkraftverket vil sannsynligvis få en del regional oppmerksomhet når det står ferdig. Konsortiet har også blitt forespurt av andre forskningsprosjekter om mulighet for å bruke HYPE solkraftverket til andre solkraftstudier, noe konsortiet er positive til.

Bakgrunn for prosjektet

Halvparten av energien som brukes i Norge er fossil. Dette må over tid fases over på fornybar energi. Solkraft kan gi et betydelig bidrag til fornybar energi i Norge. Kostnader forbundet med solkraft er fallende over hele verden, og fortsetter trenden kan solkraftverk være lønnsomt i Norge om relativt få år.

Solkraft er arealeffektiv

Solkraft kan bli en fremtidig viktig ressurs og inntektskilde for norske utmarkskommuner. Solkraft er en veldig arealeffektiv ressurs. Om man for eksempel, teoretisk sett, hadde utnyttet et areal som tilsvarer 2% av skogsdriftsarealet i Norge til solkraftverk, ville man fordoblet norsk strømproduksjon. Verdien av tømmeret som hugges i Norge hvert år er 4 mrd., og norsk kraftproduksjon er verdt rundt 40 mrd i et normalår.

HYPE vil kunne bidra positivt til å oppfylle Bygland kommunes ønske om mer investering i fornybar energi gjennom å skaffe data og kunnskap som muliggjør solenergi i Norge. Både Sverige og Danmark har betydelig større aktivitet innenfor solenergiutvikling i forhold til Norge. Solkraften som utvikles i Sverige og Danmark blir primært bygget på jordbruksland. HYPE vil legge grunnlag for bygging i mer værutsatt utmark, og på den måte åpne for mulig ny næringsutvikling i distriktene samtidig som man ivaretar jordvernet.

HYPE er et selvstendig forskningsprosjekt og kan ikke legge føringer for eventuelle senere energiprosjekter i kommunen. Vi håper derfor at Bygland kommune ønsker å være vertskap for HYPE.

Deltakere i HYPE-konsortiet