Fra venstre: Elias Hammergren, Siri Moseid, Kari Tøsse Øyulvstad, Olevine Austrud, Sofia Naima Berg, Elias Grebrokk Hegernes, Natalie Smeland Sannes, Astrid Hauan, Nora Besteland, Arne Eliezer Mendez-Bjørgum, Angela Fernandez-Hills, Bjørgulv Bjørgum Forde, Fatma Bougharyoun, Bjarne Tveiten Homme, Eirin Engeli, Håkon Olavson Skeie og Gunnar Øvergård Dahle.

Ungdomsråda i Setesdal på demokrativerkstad på Utøya

Ungdomsråda frå Setesdal og Åseral reiste til Utøya for å delta på kurs med Det Euro-peiske Wergelanssenteret. –Det gjorde inntrykk. Det var fint å lære korleis øya blei brukt før og korleis dei brukar den no, seier Natalie Smeland Sannes frå Åseral.

Torsdag 21. september reiste Valle, Bygland, Åseral og Evje og Hornnes Ungdomsråd til Oslo for å delta på kurs med Det Europeiske Wergelandsenteret. Først etter å ha blitt kjent på kryss og tvers av kommunene, en overnatting på hotell og en god lunsj fredag, reiste rådene inn til Utøya med buss og båt.

Rådene kastet fra seg bagasjen inne på «skolestua» og var raskt i gang med omvisningen av øya.

Artikkelen held fram under annonsen.

Opplegget fredag var dedikert til hendelsene 22. juli 2011 og det var en engasjert gjeng som stilte mange spørsmål om de fryktelige tingene som skjedde. Rådene gikk også på scenen der statsministeren får huden full av engasjert ungdom hver sommerleir. Med god mat og fint sosialt samvær gikk rådene til sengs for å starte lørdagen med et foredrag fra en overlevende 22. juli 2011.

Alle ungdomsråda i Setesdal og Åseral reiste på demokrativerkstad på Utøya nyleg. –Utruleg lærerikt, fortel Angela Fernandez-Hills (fremst t.v.).

Lokal, nasjonal og global politikk

Etter lunsj var det demokrati som var i fokus. Mye var basert på lokalpolitikk, men også nasjonalt og globalt. Spørsmål om aktivitetstilbud, kollektivtransport, likestilling og psykisk helse ble lagt frem med en fysisk “enig-uenig” skala og det ble lagt til god tid til diskusjoner om både enighetene og uenighetene. Forskjellene på tilbudene til ungdom i kommunene var større enn forventet. Likevel strålte alle av stolthet når det var snakk om kommunen de kommer fra.

Med tre veldig flinke og sosiale koordinatorer fra Det Europeiske Wergelandssenteret ble ungdommene møtt med åpenhet og positive holdninger. Utøya-uttrykket «Hei hei! På tide å stå opp og endre verden» har vi tatt med oss tilbake til Setesdal.

Ungdommane på MS Torbjørn. Dei fortel at dei vart meir opplyste om kva utfordringar demokratiet har møtt i Noreg, men også alt det gode Noreg har fått til og korleis dei kan arbeide for eit betre demokrati også i heimkommunen.

Tilbakemeldinger fra ungdommen:

«Turen til Utøya må nesten opplevast sjølv for å kjenne seg igjen i følelsene. Men det har gjort inntrykk. Det var fint å lære korleis øya blei brukt før og korleis dei brukar den no. Det er viktig at me ser på øya med eit heilskapleg blikk. Me skal engasjere, lære og minnast. Me brukte også mykje av tida på demokrativerkstad, der me lærte korleis me kan forbedre eit demokrati. Me hadde debattar, diskusjonar, ueinigheitar, einigheitar og mykje meir. Turen var veldig fin, og som sagt, den må opplevast», sa Natalie Smeland Sannes, leder Åseral Ungdomsråd.

«Det er litt vanskelig å beskrive hvilke inntrykk det var, for det var så mange. Det er likevel den fineste og mest lærerike turen jeg har vært på», sa Olevine Austrud, Åseral Ungdomsråd.

«Det var utrolig lærerikt og gøy», sa Angela Fernandez-Hills, Evje og Hornnes Ungdomsråd.

«Eg har blitt meir opplyst på kva utfordringer demokratiet har møtt i Noreg, men også alt det gode Noreg har fått til og korleis gjere det betre i min eigen kommune», sa Gunnar Øvergård Dahle, leder Bygland Ungdomsråd

Valle, Bygland, Åseral og Evje og Hornnes ungdomsråd